Gratis frakt över 600 kr | Ordrar gjorda innan 14:30 skickas samma dag | 100% lagliga produkter | 4.7 på Trustpilot

Raw Hemp
0 - 0,00 kr
Inga produkter i varukorgen.

Vad är terpener och finns de i cannabis?

Terpener är en förening som finns i många olika typer av växter, men de flesta tror att de enbart finns i cannabis just för att cannabis innehåller så mycket terpener.

Så vad är terpener och varför finns dom?

Terpener är en stor grupp av naturligt förekommande organiska föreningar som vanligtvis finns i växter. De är kemiskt kända som isoprenoider och är uppbyggda av isoprenenheter som kan kombineras på olika sätt för att bilda en mängd olika terpenföreningar.

Terpener har en mängd olika funktioner i växterna, inklusive skydd mot rovdjur, lockande av pollinatörer och reglering av växttillväxt. Terpener ger också växterna sin karakteristiska doft och smak, som till exempel den söta doften av blommor eller den skarpa lukten av tallskogar.

Man använder terpener i många olika sammanhang, bland annat inom industri och medicin. Till exempel används terpener i parfymer, aromaterapi, livsmedelstillsatser, kosmetika och läkemedel

Olika typer av terpener

Cannabisplantan innehåller hundratals olika terpener, men det finns några vanliga terpener som förekommer i större mängder och bidrar till dess unika doft- och smakprofil.

Det är värt att notera att terpenerna kan interagera med andra föreningar som finns i cannabis, såsom cannabinoider, och kan påverka deras egenskaper. Det är därför som terpener anses vara en viktig faktor i “entourage-effekten” hos cannabis, vilket innebär att olika föreningar i cannabis kan samverka för att producera en mer komplex och potentiellt gynnsam effekt.

Här är några av de vanligaste terpenerna som finns i cannabis/hampa:

Myrcen

Myrcen är en vanligt förekommande terpen som finns i många växter, inklusive cannabis. Den har en jordig och kryddig doft med inslag av örter och är en av de mest förekommande terpenerna i cannabis. Myrcen finns också i andra växter som timjan, muskotnöt, basilika och mangofrukt.

Myrcen har många användningsområden, blannat annat:

 1. Livsmedelsindustrin: Myrcen används som smakämne i livsmedelsindustrin, speciellt i fruktjuicer och kryddor. Det ger en örtig, muskadelliknande smak och doft och används också som en naturlig konserveringsmedel.
 2. Parfymindustrin: På grund av dess muskadelliknande och örtiga doft används myrcen ofta som en basnot i parfymer och doftoljor.
 3. Cannabisindustrin: Myrcen är en vanlig terpen i cannabis och bidrar till dess karakteristiska doft och smak. Det kan också interagera med cannabinoiderna i cannabis och ge den så kallade “entourage-effekten”.
 4. Andra användningsområden: Myrcen används också inom andra områden, inklusive kosmetika, aromaterapi och industriell produktion av kemikalier.

Effekter: Muskelavslappnande, hjälper till vid sömnsvårigheter, antiinflammatorisk
Finns även i: Timjan, kardemumma, humle

Limonen

Limonen är en vanligt förekommande terpen som finns i många växter, inklusive citrusfrukter som apelsiner, citroner och grapefrukter. Det är också en vanlig terpen i cannabis och ger en citrusliknande doft och smak till vissa cannabisstammar.

Några exempel på användningsområden för Limonen är:

 1. Livsmedelsindustrin: Limonen används som smakämne i livsmedelsindustrin, speciellt i drycker och godis. Det ger en citrusaktig smak och doft och används också som en naturlig konserveringsmedel.
 2. Parfymindustrin: På grund av dess friska och citrusaktiga doft används limonen ofta som en toppnot i parfymer och doftoljor.
 3. Rengöringsprodukter: Limonen används i många rengöringsprodukter på grund av dess naturliga rengöringsegenskaper. Det kan också hjälpa till att avlägsna fläckar och oönskad lukt.
 4. Cannabisindustrin: Limonen är en vanlig terpen i cannabis och bidrar till dess karakteristiska doft och smak.

Effekter: Antiinflammatorisk, antibakteriell, avkopplande, uppiggande
Finns även i: Citrusfruktor, rosmarin

Pinene

Denna terpen har en fräsch doft av tallskog och finns i höga halter i tallträd. Förrutom tall så innehåller även rosmarin och basilika Pinene påstås ha många terapeutiska fördelar. Pinene används idag inom många områden, bland annat:

 1. Kosmetika: Pinene används i vissa kosmetiska produkter på grund av dess uppfriskande doft och antiseptiska egenskaper. Det kan användas i produkter som deodoranter, hudkrämer och hårvårdsprodukter.
 2. Livsmedelsindustrin: Pinene används som en naturlig smaksättare i livsmedelsindustrin, särskilt i sötsaker och bakverk. Det ger en frisk och uppfriskande smak och doft.
 3. Aromaterapi: Pinene används också inom aromaterapi på grund av dess förmåga att förbättra sinnet och öka fokus. Det kan användas som en doftande olja eller i diffusorer.
 4. Cannabisindustrin: Pinene är också en vanlig terpen i cannabis och bidrar till dess karakteristiska doft och smak. Det kan också interagera med cannabinoiderna i cannabis

Effekter: Antiinflammatorisk, antiseptisk
Finns även i: Tall, citrusfrukt, basilika, motverkar nedstämdhet

Linalool

Denna terpen har en blommig och söt doft och finns i höga halter i lavendel. Förutom lavendel hittar du även Linalool i svamp, mint och kanel.

Linalool används mycket inom aromterpai och är ansvarig för den lugnande effekt som många känner när de luktar på lavendel eller eterisk olja med Linalool i.

Effekter: Lugnande, stärker immunförsvaret
Finns även i: Lavender, kanel

Beta-caryophyllene

Denna terpen har en kryddig och pepprig doft och finns i höga halter i kryddor som kanel, kryddnejlika och svartpeppar. Det är också en vanlig terpen i cannabis och ger en pepprig, kryddig doft till vissa cannabis-strains.

Effekter: Antiinflammatorisk, antioxidant, avkopplande
Finns även i: Svartpeppar, rosmarin, kryddnejlika

Vill du köpa terpener?

Om ni vill köpa färdiga terpen-blandningar så kan vi erbjuda detta. Klicka på länken nedan för att komma till vårt sortiment med terpener.

Terpener från Nordic Terpenes

Referenser:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-are-terpenes#types
https://www.leafly.com/news/cannabis-101/terpenes-the-flavors-of-cannabis-aromatherapy

Utvalda terpener hos Raw Hemp:

Relaterade inlägg