Vad är terpener och finns de i cannabis?

terpenerTerpener är en förening som finns i många olika typer av växter, men de flesta tror att de enbart finns i cannabis just för att cannabis innehåller så mycket terpener.

Så vad är terpener och varför finns dom?

Terpener är aromatiska föreningar som produceras i olika växter och även vissa insekter. Dess roll är först och främst att producera distinkta aromer.

Terpener är väldigt viktiga för våra växter. Vissa terpener spelar en skyddande roll i växten och hjälper växten att återhämta sig från skador. Andra fungerar som en del av växtens immunsystem för att hålla bort smittsamma bakterier och för att motverka pest.

Terpener i vissa växter drar även till sig bin vilka hjälper till med att sprida pollen.

Olika typer av terpener

Det finns olika terperner i cannabis-/hampaplantan, några av de vanligaste är:

Limonene

Limonene är en vanligt förekommande terpen som de flesta känner igen på doften. Precis som doften säger så doftar Limonene citrus och apelsin och har alltså en väldigt fräsch doft. Förutom cannabis så finns denna terpen även i bland annat citrusfrukter, rosmasin och pepparmynta.

Effekter: Antiinflammatorisk, antibakteriell, avkopplande, uppiggande
Finns även i: Citrusfruktor, rosmarin

Pinene

Pinene ger en frisk och ljus doft hos många växter. Bland annat tall, rosmarin och basilika innehåller Pinene. Pinene påstås ha många terapeutiska fördelar.

Effekter: Antiinflammatorisk, antiseptisk
Finns även i: Tall, citrusfrukt, basilika, motverkar nedstämdhet

Myrcene

Myrcene hittar du bland annat i cannabis, citrongräs, timjan och humle. En stor del av volymen terpener i cannabis är just Myrcene. Det är just denna terpen som ger cannabis sin jordiga arom.

Effekter: Muskelavslappnande, hjälper till vid sömnsvårigheter, antiinflammatorisk
Finns även i: Timjan, kardemumma, humle

Linalool

Linalool är vanligast i Lavendel och ger blomman sin rika doft. Förutom lavendel hittar du även Linalool i svamp, mint och kanel.

Linalool används mycket inom aromterpai och är ansvarig för den lugnande effekt som många känner när de luktar på lavendel eller eterisk olja med Linalool i.

Effekter: Lugnande, stärker immunförsvaret
Finns även i: Lavender, kanel

Beta-caryophyllene

Beta-caryophyllene hittar du i många örter och grönsaker. Svartpeppar och kryddnejlika innehåller bland annat Beta-caryophyllene. Doften är kryddig och träaktig doft. Bland annat vårt CBG-hasch Purple Wookie har Beta-caryophyllene i sig.

Effekter: Antiinflammatorisk, antioxidant, avkopplande
Finns även i: Svartpeppar, rosmarin, kryddnejlika

 

Vill du köpa terpener?

Om ni vill köpa färdiga terpen-blandningar så kan vi erbjuda detta. Klicka på länken nedan för att komma till vårt sortiment med terpener.

Terpener från Cali Terpenes

 

Referenser

https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-are-terpenes#types
https://www.leafly.com/news/cannabis-101/terpenes-the-flavors-of-cannabis-aromatherapy